ONUNCU YIL MARŞI'NDAN O MÜDÜRE İLGİNÇ MESAJ...
Minör'le Majör arasındaki fark...
Milli Eğitim’den 10. Yıl Marşı yasağı
Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Y. Cengiz Efendi, kendi bulunduğu ortamlarda ve okulların yılsonu etkinliklerinde 10.Yıl Marşının çalınmasını, söylenmesini yasakladı.
Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Y.Cengiz Efendi, iş güvenliği ile ilgili toplantıda 10.Yıl marşının çalınmasını, söylenmesini kesinlikle yasakladığını okul müdürlerine şifahen duyurdu.
"10. YIL MARŞI GEÇMİŞTE KALDI"
Yusuf Cengiz verdiği talimatı doğrulayarak şunları söyledi:
"Yapılan haber doğrudur, böyle bir açıklamada bulundum. 10. Yıl Marşı artık geçmişte kalmıştır, biz geçmişle ilgilenmiyoruz. Önümüze bakıyoruz ve 2023'de 100. Yıl Marşını yazacağız.”
Peki, Onuncu Yıl Marşının Öyküsü Neydi? İşte Onuncu Yıl Marşı'nın öyküsü...
Yıl 1933...
Cumhuriyet’in 10. yıldönümü yaklaşırken bir marş yarışması düzenlenir. Amaçsa 10 yılda ne büyük işlerin başarıldığının anlatılmasıdır.
Dönemin en önde gelen müzik adamlarından Cemal Reşit Rey, güftesi Behçet Kemal Çağlar ve Faruk Nafiz Çamlıbel’e ait olan şiir üzerine bir beste yapmaya karar verir. Marş üstünde uzun süre çalışan ünlü besteci, bestesi için mehter ritimlerinden esinlenir.
Ve o gün gelip çatar. Bestelediği 10. Yıl Marşı’nı dinletmek üzere Ankara’da bir heyetin önüne çıkan Rey, parçayı piyanoyla çalarak seslendirir.
Parça heyeti memnun eder. Fakat bir sorun vardır...
Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı da yapacak olan asker kökenli milletvekili Saffet Arıkan, Cemal Reşit Rey’e kızmaya başlar:
“Cemal Bey, eserinizde, tam Cumhuriyet kelimesinde müzik ‘minöre’ geçiyor. Malum, minör ‘küçük’ demektir.
Burada Cumhuriyet’e bir küçültme mi var? Yoksa siz Cumhuriyet’i küçük mü görüyorsunuz?”
Gerçekten de marşın nakaratındaki o bölümünde bir incelme, seste bir küçülme var.
Cemal Reşit Rey neye uğradığını şaşırır. Ancak hemen atılır, “
Minör küçük anlamına gelir ama müzikte bu anlamda kullanılmaz” der.
Rey, ünlü besteci Beethoven’ın, Napolyon’un kahramanlıkları için yazdığı senfoninin de (Eroica) minör tonda olduğunu söyler.
Ardından da heyetten başka biri kahramanlıkları anlatan Fransız ulusal marşı Marseillaise’in de minör tonlu olduğunu belirtir. Marş için ret oyu vermeyi düşünen Saffet Arıkan ve heyet tatmin olunca, durum tatlıya bağlanır.
İşte bugün hala çalınan, söylenen o 10.Yıl Marşı, bu şekilde ortaya çıktı(haber3)
Durum bu...
Onuncu Yıl Marşı Cumhuriyet'in MAJÖRLÜĞÜNÜ yani büyüklüğü ortaya koyan bir marş!
Ama bunu kavramayanlar bu BÜYÜK MARŞ karşısında
"minör" kalıyor...
.